25ژانویة2011 آغاز حرکت عظیم مردمی در مصر، نقطة عطفی در تحولات خاورمیانه و جهان اسلام تلقی می گردد.به قدرت رسیدن اخوان المسلمین افق های جدیدی را پیش روی دنیای اسلام گشود و نقش پررنگ و تاثیرگذار الازهر در تحولات مصر جدید و آرایش ی آن کشور را بیش از پیش نمایان ساخت.

الازهر به عنوان نماد اسلام سنی مذهب، پس از انقلاب مصر به سرعت جایگاه از دست رفتة خود را باز می یابد و قدرت تاثیرگذاری اش را به عنوان یک مرجع قدرتمند با پشتوانه ای اجتماعی و این روزها ی به رخ جهانیان می کشاند.هرچند به سختی می توان قدرت جریان سازی و تصمیم سازی الازهر در مصر مبارک را نیز نادیده گرفت اما این روزها در مصر مُرسی، الازهر به عنوان مرجعی تاثیرگذار و تصمیم ساز نقشی پررنگ و اساسی ایفا می کند و نگاه های بسیاری را به خود معطوف کرده است. جایگاه و قدرت معنوی الازهر  درنظام جدید مصر بر روابط این کشور با دیگر کشورها و بویژه دنیای اسلام نیز تاثیر گذاشته است.

تاکنون هیچ کدام از دولتهای پس از انقلاب اسلامی در ایران در برقراری رابطه با مصر توفیق نداشته و پس از این نیز در مواجهة با مصر جدید بدون ملاحظات الهیاتی و کلامی و صرفا بواسطة پشتوانة ی توفیق نخواهند یافت. سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به مصر و دیدارش با علمای الازهر و حواشی بوجود آمده در خلال آن دیدار، نشانگر فاصله عمیق و سرشار از سوء تفاهمات الهیاتی بود. سخنان نماینده الازهر در کنفرانس خبری با رئیس جمهوری اسلامی ایران، نشان داد که الازهر در گفتگوهای الهیاتی ما با فِرَق اسلامی جایی نداشته و اگر هم داشته،در آن توفیقی حاصل نشده است.

نادیده گرفتن نهادهای تاثیرگذار مذهبی و اجتماعی در جهان اسلام از طرف ما و فردگرایی بیش از اندازه و دلخوش بودن به حضور افراد حقیقی و نه حقوقی قوی و قدرتمند در سلسله نشست های متعدد و عریض و طویل برگزار شده در طول این سالها در ایران، اگر نگوییم هیچ نتیجة کلانی در بر نداشته، لااقل کم فایده بوده است.

تجربة گفتگوهای الهیاتی در درون جامعة مسیحی و نتایج و پیامدهای ی،اجتماعی و فرهنگی اش در جهان مسیحیت می تواند الگویی باشد برای پیمودن راه دراز و پر پیچ و خمی که ما در پیش داریم. اعزام هیاتهای متعدد از کشورهای مختلف به الازهر نشانگر توجه جدی به گفتمان الهیاتی در کنار گفتگوهای ی است و اتخاذ این نوع استراتژی بیانگر تاثیر فراوان این نهاد مذهبی بر نظام حاکم بر مصر جدید است.این نکته زمانی روشنتر می شود که به تعلق خاطر و وابستگی جریان اخوان المسلمین حاکم بر مصر به الازهر توجه و نقش پررنگ آن را در تحولات پس از انقلاب2011 مشاهده کرد.

دربارة رابطة ایران و مصر، مساله بسیار متفاوت و پیچیده است؛ تقابل تاریخی شیعه و سنی در طول تاریخ تجربه های تلخی را به یادگار گذاشته و ذهنیت تاریخی هریک را نسبت به دیگری دچار کج فهمی، بدبینی، بی اعتمادی و شک و تردید کرده است و حکومت شیعی در ایران امروز در مواجهه با جهان اسلام درگیر همین کج فهمی ها، بدبینی ها، سوء ظن ها و بی اعتمادی هاست.

سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به مصر و اتفاقات و حواشی دیدارش از الازهر و گفتگوی او با علمای الازهر نشان داد که با گذشت35سال از انقلاب اسلامی در ایران، ذهنیت تاریخی گذشته همچنان قدرتمندانه پابرجاست و دیوار بی اعتمادی مذهبی به غایت بلند؛و برقراری رابطة پایدار و راهبردی با مصر بدون تردید نیازمند رفع این سوء تفاهمات و از بین بردن بی اعتمادی ها و رسیدن به یک فهم و درک مشترک است و این تحقق نخواهد یافت مگر با روی آوردن به گفتگوهای الهیاتی؛گفتگوهایی هرچند دشوار و سنگین و پر فراز و نشیب، اما امیدبخش و نوید دهندة آینده ای روشن.

برای رسیدن به موفقیت در این گفتگوها فیضیه می تواند و باید به عنوان نماد تشیع در جهان اسلام فعالانه نقش آفرینی کند و البته که برای گام نهادن در این راه، ناگزیر از بازنگری جدی در وضعیت موجود است.

از مواردی که امروزه ما را در گفتگوهای الهیاتی در تنگنا قرار داده و آزار می دهد می توان به عدم اشراف بر جریانهای فکری، اجتماعی و ی  در درون جهان اسلام؛ نبود استراتژی مشخص و بعضا همسو نبودن استراتژیهای موجود؛ برنامه ریزی های رویاپردازانه، بلند پروازانه و غیر واقع گرایانه؛ عدم توجه به تحولات گفتمانی در جهان اسلام؛ ضعف درتگذاری در جهت هدایت پتانسیل موجود و عدم بکارگیری مشاوران توانمند در حوزه های مختلف اشاره کرد و راه حلهای آن را نیز می توان در ضرورت تدوین استراتژی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در عین پرهیز از رویاپردازی در مراحل مختلف آن؛تلاش در جهت فهم و درک فضای حاکم بر مناسبات بین المذاهب در جهان اسلام؛ضرورت پیشگیری از تمامیت خواهی در گفتگوهای الهیاتی؛ وم تحلیل و واکاوی و ریشه یابی رویکردها و مواضع ضدشیعی در جهان اسلام و بررسی علل گسترش آن؛ ضرورت توجه جدی به فضای مجازی و فراهم نمودن دسترسی آسان،رایگان و همگانی به کتب، منابع و مآخذ شیعی و مهمتر از همه مم نمودن خود به پایبندی به قواعد حاکم بر گفتگوها در عین صبر و شکیبایی  جستجو کرد.

به نظر می رسد الازهر اولین و مهمترین ایستگاه در مسیر برقراری رابطة پایدار با مصر است که برای رسیدن به مقصد ناگزیر از توقف در آن و بازسازی و بهسازی ذهنیت تاریخی طرفین،رفع سوء تفاهمات و بی اعتمادی ها و دستیابی به یک فهم مشترک از یکدیگر هستیم و انتظار می رود فیضیه به عنوان نماد تشیع در جهان اسلام، با درک این مهم و جدی گرفتن دغدغه های مقام معظم رهبری درین حوزه ـ که همواره پیگیر تحقق وحدت واقعی در جهان اسلام بوده و بر آن تاکید می کنند ـ و با محوریت شخص معظم له ضمن تشکیل کمیسیون مشترک گفتگوی الهیاتی فیضیّه ـ الازهر»،گامهای اساسی در این راستا بردارد.

بدون شک تحقق این مهم به دور از افراط و تفریط های گذشته ،می تواند ثمرات و برکات بسیار زیادی برای جهان اسلام و بویژه عالم تشیع دربرداشته باشد.

به بهانه‌ی اعتراض به تعطیلی حرم حضرت معصومه (س) در دوران کروناویروس

«تقابل شیعه و سنی» و ضرورت تحول تشکیلاتی مراجع شیعه

گفتگوی فیضیه ـ الازهر؛ پیش نیاز رابطه ی پایدار با مصر

مصر ,الازهر ,جهان ,اسلام ,های ,الهیاتی ,در جهان ,جهان اسلام ,بی اعتمادی ,به عنوان ,با مصر ,رئیس جمهوری اسلامی ,برقراری رابطة پایدار ,جمهوری اسلامی ایران

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

فروشگاه علم فایل سازمان نظام مهندسی استان فارس قهوه گانودرما مشتریان کیان آرت من فیلم میخوام روز نوشته های یک طلبه رنگ حیات مدرسه آفتاب اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان پسر شیراز دست نویس های یک طلبه